Pereiti prie turinio

Sveikatos inžinerija – mokslu grįstas požiūris į sveiką gyvenseną


Rekomenduojami pranešimai

http://www.sveikatosinzinerija.lt/wp-content/uploads/2016/08/apie.png

 

Sveiki,

 

Pradedu ilgai brandintą savo projektą! :)

 

Pirmi 3 straipsniai:

Ar turėtume atsisakyti mėsos?

Kaip iš tikrųjų sumažinti apetitą ir numesti svorio

Visa tiesa apie svorio metimą (ir kodėl dietos yra nesąmonė)

 

Apie

 

Gero skaitymo!

 

Kritikos, nuomonių, komentarų labai laukiu!

Redagavo sveikatosinzinierius
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Aš niekur nedingau, o tiesiog norėjau tinkamai pradėti.

O jau galvojau, kad po pirmo straipsnio taip ir užsibaigė entuziazmas.

 

Pavyzdžiui, vengiame dažnai valgyti kiaušinius, nes tikime nuo seno įsišaknijusia „tiesa“, kad juose esantis cholesterolis kenkia sveikatai, nors jau senų seniausiai įrodyta, kad tai netiesa.

 

Įdomi mintis. Esu to klausęs vieno gan nekvailo gydytojo: priliepė valgyti naminius kiaušinius, nes anot jo, būtent šiuose, cholesterolis nėra blogasis. Aišku tam turėtų būti pagrindimas, bet pačiam neaktualu ir nenagrinėjau.

 

"Kaip sumažinti apetitą"

 

Pliusas už straipsnyje išreikštą mintį, kad žmonės nenori aukoti malonaus gyvenimo dėl sveikesnio rytojaus, tačiau visi nori būti gražūs, o čia jau kabliukas.

 

Vis daugiau tyrimų rodo, jog perėjus prie mažai kalorijų turinčių sveikų maisto produktų, tavo smegenys yra „perprogramuojamos“ pradėti juos labiau mėgti bei ne taip geisti kaloringo nepilnaverčio maisto. [1]

 

Čia panašiai kaip nebevartoti cukraus arbatoje: kartą pradėjęs, atgal negrįši.

 

 

 

Baltymas, turintis 9 esmines amino rūgštis, kurių pasigaminti negalime, vadinamas „pilnu“. Gyvulinės kilmės baltymai turi visas 9 organizmui reikalingas amino rūgštis („pilni“), o augalinės kilmės baltymuose dažniausiai trūksta bent vienos esminės amino rūgšties („nepilni“).

 

Iš to kyla mitai, jog be gyvulinės kilmės baltymų išsiversti negalima. Vis dėlto, tai netiesa.

 

Organizmui nereikia visų esminių amino rūgščių kiekviename valgyje, jam rūpi jų gauti pakankamai per visą dieną.

 

Pavyzdžiui, ryžiuose trūksta amino rūgšties lizino, o pupelės jo turi.

 

Pagaliau kažkas Lietuvoje šią mintį akcentavo!!!

 

 

O šiaip, tai pasikartosiu, svorio metimą daug kas akcentuoja, tačiau yra ir kita auditorija - skeletai - aš (auginimas).

 

Kad ir rasčiau maistą, kurį galiu įveikt, tačiau vis tiek pabaigoje rezultatas tas pats: maistas - ne malonumas, malonumas - valgymo procese. Čia galima būtų palyginti su prancūzų ir italų kavos gėrimo ypatumais. Prancūzai net valandą gali mėgautis jau atšalusiu espresso, kuomet italai, priešingai, susipila visą šotuką.

 

Tikriausiai būtų išeitis high fat/low carb mityba.

Redagavo Merfas
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose
O šiaip, tai pasikartosiu, svorio metimą daug kas akcentuoja, tačiau yra ir kita auditorija - skeletai - aš (auginimas).

 

Kad ir rasčiau maistą, kurį galiu įveikt, tačiau vis tiek pabaigoje rezultatas tas pats: maistas - ne malonumas, malonumas - valgymo procese. Čia galima būtų palyginti su prancūzų ir italų kavos gėrimo ypatumais. Prancūzai net valandą gali mėgautis jau atšalusiu espresso, kuomet italai, priešingai, susipila visą šotuką.

 

Tikriausiai būtų išeitis high fat/low carb mityba.

Tikriausiai nustebinsiu, bet aš irgi (ir dar kaip) priklausau skeletų grupei! O daug rašau apie svorio metimą (bet stengsiuosi rašyti įvairiomis sveikos gyvensenos ir mitybos temomis), nes nepalyginamai daugiau žmonių tai aktualu ir su tuo „strugglina“.

 

Ironiška, kad daugelis nesugebančių „tiesiog mažiau valgyti“, nesupranta, kaip galima nesugebėti priaugti svorio.

 

Jeigu dar neskaitei „Visa tiesa apie svorio metimą“, straipsnio apačioje kalbu apie NEAT.

 

Tokie žmonės kaip mes dažniausiai turi didelį NEAT (o itin lengvai priaugantys – žemą) ir norint mums priaugti svorio, reikia valgyti... DAUG.

 

Bet vėlgi, kaip ir metant svorį (kalorijų deficitas), taip ir auginant masę, teorijoje viskas paprasta – tereikia būti kalorijų pertekliuje ir svoris augs. Bet kai kuriems iš mūsų sukurti kalorijų perteklių yra neįtikėtinai sunku!

 

O didžiausias „mind blownas“, kad kuo daugiau valgome – tuo NEAT dar labiau išauga ir daugiau kalorijų sudeginame.

 

Todėl vienintelė išeitis – DAUG valgyti. LABAI DAUG.

 

Ir jokiu būdu ne low-carb! Tik tai high-carb / high–fat (moderate-fat)!

 

Dažniausiai reikėtų rinktis vidutinio sotumo angliavandenių šaltinius – ryžius, makaronus, bulves ir t. t. bei valgyti nemažai riebalų – riešutai, riešutų sviestai, įvairūs aliejai ir pan., bet pagrindas vis tiek turėtų būti angliavandeniai.

 

http://www.sveikatosinzinerija.lt/wp-content/uploads/2017/01/sotumo-indeksas-229x300.png

Redagavo sveikatosinzinierius
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Jeigu būtu paprasta maitintis hi-carb, tai nebūtume skeletais. :) Angliavandeniai, kuriuos lengva suvalgyti - beverciai. Bulves, kepiniai, cukrus...

 

Naturalu, kad jeigu nemegsti maisto valgyti, tai ieskai kito budo. Siuo atveju - riebalai. Savaime suprantama, kad riebalai turi daugiau kaloriju, o juos suvartoti daug paprasciau. Pakabliuoji statine riesutu sviesto, issauni pora avokadu ir jau tukstantis kaloriju.

 

Tikslas hi-fat lo-carb, kad kunas savintusi energija is riebalu, ne angliavandeniu. Iprastai, tai cuttinimo ciklas, bet kodel gi kitaip nepabandzius. Grenlandijoje, kur augaline kilme labai kukli, juk zmones irgi gyvena :)

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Jeigu būtu paprasta maitintis hi-carb, tai nebūtume skeletais. :) Angliavandeniai, kuriuos lengva suvalgyti - beverciai. Bulves, kepiniai, cukrus...

 

Naturalu, kad jeigu nemegsti maisto valgyti, tai ieskai kito budo. Siuo atveju - riebalai. Savaime suprantama, kad riebalai turi daugiau kaloriju, o juos suvartoti daug paprasciau. Pakabliuoji statine riesutu sviesto, issauni pora avokadu ir jau tukstantis kaloriju.

 

Tikslas hi-fat lo-carb, kad kunas savintusi energija is riebalu, ne angliavandeniu. Iprastai, tai cuttinimo ciklas, bet kodel gi kitaip nepabandzius. Grenlandijoje, kur augaline kilme labai kukli, juk zmones irgi gyvena :)

Bulvės (ne skrudintos bulvytės ar čipsai) tikrai nėra bevertės ir turi daug vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Tas pats ir su ryžiais.

 

Tokie angliavandeniai nėra per daug sotūs ir jų galima daug suvalgyti.

 

Realybėje beveik neįmanoma priaugti svorio (jeigu tavo kalorijų poreikiai yra didžiuliai) valgant mažai angliavandenių. Nebent tu dieną iš dienos surinksi 2-3 tūkstančius kalorijų vien iš riebalų.

 

Be to, „gerieji“ riebalai (riešutai, aliejai, avokadai ir t. t.) sulėtina skrandžio ištuštinimą (ilgiau jaučiamas sotumo jausmas), todėl, nors ir „short-term“ gali pasirodyti, kad suvalgyti daugiau riebalų paprasčiau, „long-term“ taip nėra.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Jau nekalbant apie mums įprastas bulves, bet net ir saldžiosios neturi daug vitaminų ir mineralų :)

 

Ryžius valgyt gali tik azijiečiai. Koks europietis ectomorphas, kuris nemėgsta maisto, suvalgys 3 bliūdus ryžių? Jei nori būti "didelis" turi kasdien prie lėkštės kankintis - man toks argumentas netinka.

 

Todėl lo-carb, hi-fat patrauklus pasirinkimas. Seniau matydavosi keletas temų apie Keto (anabolic) 6/1 bulk. 6dienas per savaitę suvartoji 60%f, 30-34%p, 6%c, septintą - atvirkščiai - užkrovinėji angliavandenius. Tik tikriausiai mano kepenys tiek baltymų neatlaikytų.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose
Jau nekalbant apie mums įprastas bulves, bet net ir saldžiosios neturi daug vitaminų ir mineralų :)

Egzistuoja mitas, kad baltos (ne saldžiosios) bulvės nėra per daug sveikos (nes yra aukšto GI, kuris neturi nieko bendro su produkto sveikumu).

 

Kaip ir minėjau prieš tai, bulvės turi nemažai vitaminų ir mineralų, ypač kalio bei vitamino C ir yra tikrai geras angliavandenių šaltinis.

 

Ryžius valgyt gali tik azijiečiai. Koks europietis ectomorphas, kuris nemėgsta maisto, suvalgys 3 bliūdus ryžių? Jei nori būti "didelis" turi kasdien prie lėkštės kankintis - man toks argumentas netinka.

Kaip storuliai turi pradžioje kankintis ir „badauti“, taip pat ir skeletai turi vargti, kol išsiugdo didžiulį apetitą.

 

Jeigu vienu prisėdimu neįveiki bent kilogramo bulvių + mėsos/daržovių šaltinio, vadinasi dar ilgą kelią reikia nueiti (su laiku jis išsiugdo!).

 

Priaugti svorio „ectomorphams“ nevalgant angliavandenių – laaabai sunku arba beveik neįmanoma. Taip, jeigu mėgsti riebalus, maitintis high-fat protinga, bet kartu reikia valgyti ir nemažai angliavandenių. Kitaip svorio veikiausiai nepriaugsi.

Redagavo sveikatosinzinierius
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose
  • po 4 savaičių...

Prisijunkite prie diskusijos

Jūs galite rašyti dabar, o registruotis vėliau. Jeigu turite paskyrą, prisijunkite dabar, kad rašytumėte iš savo paskyros.

Svečias
Parašykite atsakymą...

×   Įdėta kaip raiškusis tekstas.   Atkurti formatavimą

  Only 75 emoji are allowed.

×   Nuorodos turinys įdėtas automatiškai.   Rodyti kaip įprastą nuorodą

×   Jūsų anksčiau įrašytas turinys buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Įkraunama...
  • Dabar naršo   0 narių

    Nei vienas registruotas narys šiuo metu nežiūri šio puslapio.

  • Prisijunk prie bendruomenės dabar!

    Uždarbis.lt nariai domisi verslo, IT ir asmeninio tobulėjimo temomis, kartu sprendžia problemas, dalinasi žiniomis ir idėjomis, sutinka būsimus verslo partnerius ir dalyvauja gyvuose susitikimuose.

    Užsiregistruok dabar ir galėsi:

    ✔️ Dalyvauti diskusijose;

    ✔️ Kurti naujas temas;

    ✔️ Rašyti atsakymus;

    ✔️ Vertinti kitų žmonių pranešimus;

    ✔️ Susisiekti su bet kuriuo nariu asmeniškai;

    ✔️ Naudotis tamsia dizaino versija;

    ir dar daugiau.

    Registracija trunka ~30 sek. ir yra visiškai nemokama.

  • Naujausios temos

  • Karštos temos

×
×
  • Pasirinkite naujai kuriamo turinio tipą...