Pereiti prie turinio

minfas

Patvirtinti nariai
  • Pranešimai

    3
  • Užsiregistravo

  • Lankėsi

  • Atsiliepimai

    100%

Reputacijos išklotinė

  1. Patinka
    minfas sureagavo į babunas Ką veikti gyvenime po mokyklos baigimo?   
    Teisybė sako, programuotoju be matematikos netapsi ^_^ O kaltas ne tu, o švietimo sistema, aš neisivaizduoju realiai ką ten gali išmokyti, su tokia sistema. Aš buvau tavo vietoje, tik kad aš apie programavimą nieko nekirtau ir net negalvojau ateityje programuoti, matematiką A lygiu mokiausi tai paskutinį pusmetį 4 išvede mano auklėtoja ir sakė kad varysiu į Ispanija mandarinų skinti ir sakė apie valstybinį egzą net nesvajoti, nes net neleis laikyti, tai mokyklinį laikiau ir 8 gavau. O tada įstojau į KTU, tai pradžioje šokas truputi buvo :lol: buvo baisu, iškart reikėjo spręsti tokius dalykus, kur net nebuvau girdėjęs, visiškas kosmosas buvo ir jau supratau kad čia iš manęs žvengs visi, o ne atvirkčisi kaip mokykloj iš nerdų juokiasi visi :D tai tada jau ##### kaip reikiant svilo ir kol kiti baliavojo tada reikėjo jau subrinti matkė kad neiškristi, bet pamačiau ir supratau, kad ten viskas suprantama ir išmokstama, ir kad nebuvau aš kvailas mokykloje, o tiesiog tingėjau ir neįdomu buvo, nes moko ne nuo to galo ir niekas ten nemotyvuoja ir tokia aplinka. Tai jai nori tikrai išmoksi ir suprasi, o ir patariu mokytis matematiką labai labai - nes tai mąstymo pagrindas ir IQ kyla labai, o kuo didensis IQ tuos gerensis programuotojas.
  2. Patinka
    minfas sureagavo į tdk Visapusiskai gyvenima keicianti patirtis   
    čia is serijos "susikurk pats mokykla, tada kalbėk" :) ok, atsakydamas į tavo klausimus, tai taip, pirmą dalyką kurį padariau, tai atsidariau jūsų puslapį, "About" skiltis visiškai neinformatyvi, kuria galima sutrumpint į "mes labai leaders ir profesionalai ateikit pas mus mokytis ir būsit belekaip verslininkai". ką aš gausiu po dviejų metų neaišku visiškai. patirtį? žinias? verslą? how? kažkokį baigimo diplomą, kuris kažkur kažką reikštų?
     
    toliau, atsidariau lectors. pirmas lektorius: Marius King. čia bent tikras vardas ir pavardė? nes google nieko neranda. ar čia šiaip labai tylus very successful entrepreneur, kuris niekur neafišuoja?
     
    kitas: Vytautas Liesionis - VDU vadybos dėstytojas. kaip ir viskas ok... dirba žmogus šimta metų dėstytojų, mokslinių darbų neradau jokių paviešintų. kaip suprantu, mėgsta karybą ir turi ūkį. that's it.
     
    David Roberts - labai startup, labai verslininkas. atsidariau saitą: http://theothersideofthetracks.com/, paskui radau slide'us kažkokius: https://i.imgur.com/jmNEBa9.png aš tiesiog nieko nesakysiu ir paliksiu šita info čia...
     
    Paulius Boreika - rašoma, kad investor, investment consultant ir t.t. pagal linkedin'ą buvo direktorius pora mažų įmonių kurių likimas dabar nėra visiškai aiškus. panašu, kad vis bando kažką, bet nelabai sekas, tai vis grįžta prie įmonės "Orion". gal ir viskas ok, turi patirties kažkokios. :)
     
    Andrius Maziliauskas - pagal linkedin'ą baigęs Aleksandras Stulginskis University - Water management(kad ir ką tai reikštų). patirtis tiktai dabartinė įmonė, kurioje dirba - "Salesup"... ok... toliau dirbo įmonėje, UAB Tinklinio arena. google: "UAB Tinklinio arena" rezultatas: praktiškai nieko be įmonės rekvizitų puslapių. toliau "UAB PG valda" - įmonė bankrutavusi 2010. kita įmonė: "UAB Projektų gama" - bankturavusi 2012. dabar dirba: "Salesup" - kur yra kaip ir bendrasavininkas ir šį įmonė užsiima ivairiais pardavimų konsultavimais, mokymais ir t.t. "UAB Verslo vadovas" oh the irony...
     
    Marius Krasauskas - baigė ISM Business Administration and Management. dirba WEB developeriu since 2011, savo įmonėje, kurioje yra vienas darbuotojas ir tai yra jis pats. jų tinklapis: http://laimingasverslas.lt/ kaip užsakyt paslaugas ten, aš nežinau. ką žinau, tai kad meta tokį dalyką saito apačioje: https://i.imgur.com/H5cGSg6.png tai kažkaip gėda turėtų būt webdeveloperiui.... aš nežinau ką ir kaip jis daro savo įmonėje, bet kad nekuria tinklapių, tai esu beveik tikras. ir kodėl pas jūs jis pavadintas IT expert aš nežinau taip pat. ai dar turi saitą: http://krasauskas.com/ - kur turbūt mokėsi, google maps paslapčių.
     
    Valentinas Marinionokas - baigė Kauno kolegija Business management. tinklapis: http://www.grizliometodas.lt/, paklausiau youtube video... sounds like bet kokie bullshit mokymai, kurių dabar pilna. taip pats saite labai daug pagirų sau, kiek visko padarė ir nuveikė, kokius rekordus pasiekė, bet niekur tos info patikrint negalima. arba bent jau aš neradau. viską ką randa google yra jo mokymai. tik kažkaip užkliuvo viena įmonė, kurioje dirbo sales'u: http://www.laskinta.lt/ nice tinklapis. susidarė toks ispūdis, kad žmogus dirbo daug metu kaip sale'sas, paskui suprato, kad mokymus vesti lengviau, tai persimetė ant mokymų ir dabar sėkmingai pardavinėja savo mokymus.
     
    Loreta Kizelevičienė - žmogus, kurio nėra linkedin'e ir apie jokius quality management(taip ji apibūdinta jūsų saite) google nieko neranda. apskritai google nelabai ka randa apie ja. bet aišku, kad turi įmonę: UAB "LINARIUS" kurioje yra vienas darbuotojas ir tai yra ji pati turbūt. savo tinklapio įmonė neturi, ką daro ir yra padarius, nelabai aišku.
     
    tai tiek apie žmones. sorry, bet neradau nei vieno, kuris būtų iškėlęs kažkokį savo didelį verslą arba bent prisidėjęs prie kažko didelio(gali būt aišku, kad praleidau kažką). neradau nei vieno žmogaus, susijusio su kažkokiom šių laikų inovacijom. ką radau, tai grupę žmonių, kurie yra kažką kažkur savo laiku darę ir dabar labai nori mokyti kitus. nes mokymai dabar yra labai ant bangos ir easy money turbūt.
     
    ir kaip suprantu, jūs tiesiog esat vienas iš "ATHE" centrų? kaip tapti tokiu centru radau info čia: https://athe.co.uk/become-an-athe-centre/ nėra labai sunku iš pirmo žvilgsnio. :) kaip suprantu baigęs, gauni ten kažkokio lygio diplomą, kuris iš esmės yra popierius. baigus kokius nors "Coursera" mokymus gauni turbūt tokios paties vertės diplomą. nes vėlgi kiek googlinau "athe", tai vienintelę info, kurią radau yra jų pačių saituose, kas turbūt nėra labai objektyvu. ir sprendžiant iš jų youtube kanalo: https://www.youtube.com/user/atheglobal tai panašu, kad nėra čia jau tokia plačiai pasaulyje žinoma organizacija. mažiau nei tūkstantis peržiūrų ir 23 subscriberiai. o ir video kokybė nėra turbūt labai jau high standard:
    facebook: paskutinis atnaujinimas kovo 17 ir šiaip pilna stock nuotraukų. ~6000 puslapio like'ų, bet ant pačių postų vos vienas du like'ai. that's suspicious... twittery, tas pats, paskutinis atnaujinimas vasario 1, su tom pačiom stock nuotraukom. linkedin irgi nieko naujo. :) tai kaip ten su tais "ATHE"? kas nors juos žino, be jų pačių ir jų studentų? 
    taigi išvada tokia, sukūrėt "mokyklėle", radot kažkokių random žmonių, kurie turi vieno žmogaus įmones arba kurie tariamai sėkmingai(neaišku "ant kiek" sėkmingai) dirbo kažkur kažkaip kažkada, yra kažkiek kažko matę, dėstę atrarūšiuose universitetuose. tada kreipėtes į random organizacija "ATHE", kad viskas rimčiau atrodytų, gavot "ATHE centre" vardą ir važiojat toliau. viskas kaip ir ok, kad kaip moka, tas taip sukasi. :)
     
    verslų kūrimas, naujų produktų kūrimas, brainstormai skamba labai gražiai ir turbūt rasit naivių žmonių, kurie jumis patikės. bet man nuoširdžiai bus gaila tų žmonių, nes turbūt daugiausiai ką jie galės su jumis pasiekti yra būti lektoriumi jūsų mokyklėlėje. ties tuo ir baigsiu. sėkmės ;)
  3. Patinka
    minfas sureagavo į Vytenis96 Studento gyvenimas ir patarimai   
    Sveiki, uždarbiečiai! Kaip jau iš temos galėjot suprasti, į jus kreipiasi jaunuolis - studentas. Jeigu baigėte mokslus ar šiaip teko ragauti studento duonos, manau puikiai mane suprasite ir žinote kokioje situacijoje esu - norai dideli , o galimybės labai ribotos. Šiuo metu esu antrakursis, o mokintis liko dar daugiau nei du su puse metų ir kol turiu daugiau laisvo laiko, turiu tikslą kuo daugiau sužinoti apie papildomus pinigus, verslą ir visa kitą, kas galėtų leisti turėti geresnį rytojų.
     
    PIRMASIS NUSIVYLIMAS
     
    Taigi, pradėgime nuo to, kas mane skatina ir kas mane jau nuvylė. Esu jaunas, bet gyvenimas mane jau išmokino, jog niekas nieko nemokamai neduoda, pinigai lengvai neateina, o jei ko nors nori - turi to siekti. 2016 metų ruduo. Įstojau į pirmą kursą. Nors ir svajojau apie verslo kūrimą, tačiau žinių stygius ir palaikymo trūkumas mane pastūmėjo rinktis studijas. Na ir gerai pagalvojau, visada man protingi žmonės darė gerą įspūdį, o diplomas man padės siekti karjeros, ko aš gyvenime labai norėčiau. Pamaniau, jog įmanoma gerai gyventi ir iš samdomo darbuotojo algos. praėjus vos mėnesiui įsidarbinau. Po pirmo
    atlygio gavau šalto dušo. paskaičiavus valandinį atlygį jis buvo vos ~1.7euro/valandą. Taip, nusivylimas buvo didelis, jauno žmogaus dideli lūkesčiai, tačiau pagalvojau, jog Lietuvoje yra daug suaugusių žmonių, kurie už tiek dirba, na, o man studentui? Vis geriau į kišenę nei iš. Siūlo galas nutrūko po Gruodžio švenčių. Teko dirbti per šventes, kaip tuo metu visi šventė, taip pat praleidau ir naujuosius metus dirbdamas, kadangi darbas truko iki pat nakties, negalėjau nei su kuo atšvęsti, nes gyvenau kitame mieste. Gavus algą likau dar labiau sukrėstas - vos virš 1.6 euro už valandą. To man užteko, supratau, koks buvo požiūris į mane ir kitus studentus dirbusius toje darbovietėje - kuo įmanoma daugiau išnaudoti, kaip pigią darbo jėgą, tačiau aš ne iš tų, kuris sėdi rankas sudėjęs ir noriu gyventi, o ne egzistuoti. Šios kelių mėnėsių patirties man puikiai užteko suprasti, jog paprastas samdomas darbas tikrai neleis oriai pragyventi - reikia kažko siekti.
     
    Gyvenimo pamokos ir lengvi pinigai
     
    Geriausias mokytojas man ne mokykla, ne universitetas ar tėvai, o pats gyvenimas, kurio pamokos kartais yra begalo skaudžios, tačiau labai pamokančios. Viskas prasidėjo dar labai seniai, kai buvau vos 10-11 metų. Pradėjau pirkti bilietus "tic tac". Bilietas kainuodavo vos 50 centų, todėl nors kišenpinigių tada gaudavau vos litą į dieną ( šeimoje buvo ne pati geriausia padėtis), tie bilietėliai man atnešdavo daug daugiau. Turėjau tokią sėkmingą ranką, kad išpirkdavau didžiąją dalį bilietų "kioskelyje", o man atnešus bilietą, pardavėja išsitraukdavo padidinimo stiklą :D Kas yra priklausomybė lošimams tada negalėjau net suvokti. Bėgant metams pradėjau pirkti vis brangesnius bilietus, išleisdavau tam daug daugiau pinigų, tačiau mano sėkme buvo visi apstulbę, nes visada ištraukdavau laimingą bilietą. Blogiausia prasidėjo sulaukus 17. Vienam draugui pasiūlius, pastatėme 10litų. Paskui dar 10 ir po kelių laimėjimų patikėjau lengvais pinigais. Net negalėjau įsivaizduoti, į ką mane tai įvels. Jau po metų, sulaukęs pilnametystės patraukiau į lažybų punktus pats. kelis kartus savo sumą padauginęs dešimteriopai patikėjau lengvais ir greitais pinigais. Tada sekė nesėkmių ruožai. Po 18 gimtadienio turėjau apie truputį daugiau nei 300 eurų. Juos visus pralošiau. Pasiskolinau dar 200. Juos taip pat pralošiau. Aštuoniolikmečiui tai buvo kosminiai pinigai ir dar paleisti į vėją. Tačiau laikui bėgant, negalėjau pabėgti iš lažybų pinklių, kurios man gadino gyvenimą. Žmonės, kuriuos mačiau ten žaidžiant, kurie pralaimėdavo po 1000 eurų vos per kelias minutes ir pasakojimai, kaip jau trečią butą pralaimėjo, leido man po truputį atsipeikėti ir suprasti, kas čia vyksta. Apie lošimus turiu 100 istorijų, tačiau jų čia pasakoti tikrai nenorėčiau, svarbiausia, kad nugalėjau šį potraukį kol nespėjau pralošti daug pinigų, o gyvenimui esu dėkingas už šią pamoką, kuri mane užgrūdino ir parodė, jog lengvų ir greitų pinigų gyvenime - NĖRA.
     
    Ką aš veikiu šiandien?
     
    Šiandien, be to, jog toliau tęsiu studijas, susiradau kitą darbą. Dėl paskaitų gausos sunku susirasti rimtesnį darbą, tačiau susiradau darbą savaitgaliais, kuriuo tikrai labai džiaugiuosi ir gaunu papildomų pajamų. Turiu pomėgį keliauti ir labai didžiuojuosi tuom, jog iš tėvų niekada netenka prašyti pinigų nei kelionėms nei laisvalaikiui, o viską susimoku pats bei dar dalį padengiu ir draugei. Tai mane skatina judėti į priekį ir tobulėti. Dėja, jokio verslo dar nesukūriau ar net nepradėjau, tačiau idėjų buvo nemažai, tiesiog trūko pasitikėjimo ar žinių, tačiau gyvenimas man "numetė" progą paragauti malonumo dirbti sau, o ne kitam. Žinoma, darbas gan juokingas, pjauti žolę, tačiau ne kiemo, o ištiso didelio sklypo. Susilaukiau nemažai norinčių, o uždarbis buvo daug geresnis nei dirbant kitam, todėl buvau labai motyvuotas stengtis ir dirbau su džiaugsmu žinodamas, jog atlygį gausiu tokį, kokio nusipelniau, tokį - kiek pastangų idėsiu. Kuom dar pasistumėjau? Pirmą kartą investavau pinigus. Nors ir per metus uždirbsiu vos 200 eurų pasyvių pajamų, tačiau tai man žingsnis į priekį, džiaugiuosi, jog stengiuosi kažką daryti ir judėti į priekį, siekti tikslų.
     
    Taigi, ko aš noriu iš jūsų?
     
    Labai trumpai ir glaustai papasakojau apie savo padėtį ir tikrai labai norėčiau išgirsti kiekvieno jūsų patirtį apie jūsų studentišką gyvenimą, bei iš kur prasimanydavot pinigų, galbūt bandėte kažkokį verslą, investavote, o galbūt duosit patarimų ne tik man, o ir kitiems skaitantiems jaunuoliams, kokiu eiti keliu link geresnio gyvenimo, o ne link emigracijos. Ačiū.
  4. Patinka
    minfas gavo reakciją nuo RokazK Savanoriška praktika moksleiviams   
    Artėjant vasarai daugelis moksleivių susimąsto, ką veiks jos metu: vieni skuba ieškotis darbo, kiti savarankiškai užsiima savo mėgstama veikla ir taip gilina savo žinias, o treti tiesiog ilsisi, kad rugsėjį vėl galėtų kibti į mokslus. Aš save priskirčiau prie antros grupės žmonių: paskutinius trejus metus, įskaitant vasaras, praleidau viename nekomerciniame internetiniame projekte. Per tą laiką teko užsiimti daugybe veiklų, pradedant nuo programavimo, baigiant komunikacija socialiniuose tinkluose. Projekte įgavau daugybę naudingos patirties ir nuostabiai praleidau laiką, tačiau jaučiu, kad atėjo laikas išeiti iš komforto zonos ir susirasti naują veiklą, kurioje galėčiau gauti naujų iššūkių bei dar daugiau išmokti. Šiuo metu projektas man neteikia daug naudos, nes visa veikla savarankiška, norėtųsi pasimokyti iš profesionalų. Tačiau nuo ko pradėti?
     
    Turiu 16 metų, todėl galėčiau susirasti vasaros darbą. Tačiau ar lankstinukų dalinimas arba ledų pardavinėjimas Palangoje tikrai būtų naudingesnė patirtis už savarankišką veiklą internetiniame projekte? Todėl ėmiau ieškoti kitų variantų ir internete atradau dar vieną galimybę - savanorišką praktiką. „Savanoriška praktika – galimybė jaunam (16 – 29 metų) žmogui „pasimatuoti“ norimą profesiją, darbo vietą, pažinti patinkančios profesijos „virtuvę“ ir turėti oficialų praktikos atlikimo įrodymą.“ - rašomą jų viename internetiniame puslapyje, - „Jeigu susidomėjote šia galimybe, viskas ką jums reikia padaryti – persiskaityti savanoriškos praktikos tvarkos aprašą, atsispausdinti pavyzdinę sutartį (www.socmin.lt) ir keliauti į patinkančią įmonę/įstaigą.“ Skamba visai patraukliai, ar ne? Bet ir šiame forume galima rasti temų, kuriose studentai skundžiasi, kad jų nepriima praktikai, o ką jau kalbėti apie moksleivius.
     
    Planuoju studijuoti marketingą arba vadybą, todėl labai norėtųsi išbandyti savo jėgas šiose srityse. Tad ir noriu jūsų paklausti, ar apsimoka bandyt skambinėti įmonėms, spamint jų el. paštus su užklausom dėl praktikos? Galbūt turit kokių nors alternatyvių idėjų, ką būtų galima veikti šią vasarą? Gal visgi nusiimt rožinius akinius ir eit pardavinėt ledų? :D Bet kokios idėjos ir patarimai yra laukiami :)
  5. Patinka
    minfas sureagavo į Pipirmete Savanoriška praktika moksleiviams   
    Smagu, kad nori kažką veikti. Aš pati sukausi savanoriavimo veiklose iš viso gal 5 metus, dabar užsiimu TEDx renginiais (kas irgi yra savanorystė, nes algos negauna niekas, dirbantis su TEDx renginiais) laisvu nuo darbo metu. Gali būti, kad daug kas nesupras, koks tikslas yra nemokamai "dirbti", bet manau, jog tu tikrai supranti to naudą.
     
    Klausimas - ar ieškai veiklos, kuri duotų grynai darbinės patirties (pvz programavimo įgūdžių ir t.t.) ar tiesiog geroje, smagioje kompanijoje gerinti organizacinius, asmeninius įgūdžius? Savanoriauti gali didelėje galybėje organizacijų ir tai nebūtinai turi būti UAB'ų praktikos. Būdama 17 metų, rašiau projektus vietiniams ir tarptautiniams fondams ir gaudavom finansavimą dalykams, kuriuos norėjom daryt. Tai buvo ne tik gera projektų rašymo/valdymo/atsiskaitymo patirtis, bet ir kelios neblogos CV eilutės, dirbant su gerai žinomais fondais. Dar dabar padedu kartkartėm pažįstamiems projektus parašyt, praėjus daug metų nuo to laiko.
     
    Kalbant apie praktikas įmonėse, kurios SIEKIA pelno, turi suprasti vieną dalyką - paimant praktikantą, įmonė gauna ne "nemokamą darbo jėgą", o tuo pačiu turi suinvestuoti įmonės žmogiškuosius ištekius tą asmenį apmokyti. Tai kartais yra net nuostolingas dalykas, nes kažkas visą laiką turi aiškinti, mokyti, stebėti, vertinti. Suprantu, kodėl praktikantų kai kur nenori. Dalis praktikantų irgi tikisi, jog gaus parašą, universitete diplomą - ir tada gaus 1000eur į rankas pirmoje darbo vietoje po trumpos kelių mėnesių praktikos. Iš tokių praktikantų naudos yra labai mažai.
     
    Taigi realiai sakyčiau pirma įsivertink ko tu nori - ar uždirbti pinigų, ar gauti įdomios praktikos/savanoriavimo patirties. Ir jei nori patirties, tada klausimas yra pagrindinis - KOKIOS. Kai žinai, kokios patirties tu nori, kreipiesi į tas įmones ar organizacijas (į nevyriausybines patekti yra lengviau, mano patirtimi ir nuomone remiantis) ir "parduodi" joms save. Jei esi užsidegęs tuo, ką nori išmokti, į tave tikrai suinvestuos. Jei darysi šaltus ir neužtikrintus skambučius - gali ir nieko nepešti :)
  6. Patinka
    minfas gavo reakciją nuo RokazK Savanoriška praktika moksleiviams   
    Artėjant vasarai daugelis moksleivių susimąsto, ką veiks jos metu: vieni skuba ieškotis darbo, kiti savarankiškai užsiima savo mėgstama veikla ir taip gilina savo žinias, o treti tiesiog ilsisi, kad rugsėjį vėl galėtų kibti į mokslus. Aš save priskirčiau prie antros grupės žmonių: paskutinius trejus metus, įskaitant vasaras, praleidau viename nekomerciniame internetiniame projekte. Per tą laiką teko užsiimti daugybe veiklų, pradedant nuo programavimo, baigiant komunikacija socialiniuose tinkluose. Projekte įgavau daugybę naudingos patirties ir nuostabiai praleidau laiką, tačiau jaučiu, kad atėjo laikas išeiti iš komforto zonos ir susirasti naują veiklą, kurioje galėčiau gauti naujų iššūkių bei dar daugiau išmokti. Šiuo metu projektas man neteikia daug naudos, nes visa veikla savarankiška, norėtųsi pasimokyti iš profesionalų. Tačiau nuo ko pradėti?
     
    Turiu 16 metų, todėl galėčiau susirasti vasaros darbą. Tačiau ar lankstinukų dalinimas arba ledų pardavinėjimas Palangoje tikrai būtų naudingesnė patirtis už savarankišką veiklą internetiniame projekte? Todėl ėmiau ieškoti kitų variantų ir internete atradau dar vieną galimybę - savanorišką praktiką. „Savanoriška praktika – galimybė jaunam (16 – 29 metų) žmogui „pasimatuoti“ norimą profesiją, darbo vietą, pažinti patinkančios profesijos „virtuvę“ ir turėti oficialų praktikos atlikimo įrodymą.“ - rašomą jų viename internetiniame puslapyje, - „Jeigu susidomėjote šia galimybe, viskas ką jums reikia padaryti – persiskaityti savanoriškos praktikos tvarkos aprašą, atsispausdinti pavyzdinę sutartį (www.socmin.lt) ir keliauti į patinkančią įmonę/įstaigą.“ Skamba visai patraukliai, ar ne? Bet ir šiame forume galima rasti temų, kuriose studentai skundžiasi, kad jų nepriima praktikai, o ką jau kalbėti apie moksleivius.
     
    Planuoju studijuoti marketingą arba vadybą, todėl labai norėtųsi išbandyti savo jėgas šiose srityse. Tad ir noriu jūsų paklausti, ar apsimoka bandyt skambinėti įmonėms, spamint jų el. paštus su užklausom dėl praktikos? Galbūt turit kokių nors alternatyvių idėjų, ką būtų galima veikti šią vasarą? Gal visgi nusiimt rožinius akinius ir eit pardavinėt ledų? :D Bet kokios idėjos ir patarimai yra laukiami :)
  7. Patinka
    minfas sureagavo į GlenQuagmire Studentas atidaro restoraną   
    Labas!
     
     
    Uždarbis.lt jau skaitau ir vartau daugiau nei 3 metai. Nesu didelis megėjas komentuoti, ar kurti naujas temas, bet iki šiandien vis norėjau sukurti temą, prisistatymą apie save, bet to nedariau, nes maniau, kad reikia turėti ką pasakyti apie save. Turiu omenyje, pasakyti kažką vertingo, kas duos kitiems kažkokios naudingos informacijos. Kas iš to, kad kiti perskaitis, kad aš mėgstu bėgioti?
    Rašant šias eilutes, suprantu, kad nukrypau į lankas, tad prie esmės.
     
    Esu optimistas studentas. Nuo mažens, bandau vis kažkaip verslauti. Pirkau pigiau, pardaviau brangiau, prekiavau kitais šūdniekiais, uždirbti pavykdavo, bet nemokėjau pinigų užlaikyti, mėgavausi gyvenimu, todėl 2013.07.17 mano piniginėje buvo tik apie 200 Lt.
     
    Didžiausias mano hobis yra maisto gaminimas. Visas kompas prigrūstas Jamie Oliverio, Gordono Ramsio laidų įrašais. Praitą vasarą dirbau restorane. Svajojau, kažkada turėti savo restoraną. Restoranas gal kiek per stiprus žodis, vadinkime restoranėliu.
     
    Ryt pirmadienį, važiuosiu pasirašyti nuomos sutarties, ir atsiimti raktų nuo savo restorano.
     
    Skamba kvailai? Tikrai taip. Iš kai kurių artimųjų visdar dabar girdžiu pasakymus, kad kvaila, kad man nepasiseks. Gali būti. Pagyvensim, pamatysim.
     
    Ne, aš nereklamuoju jokių sėkmės formulių ar kažkokių nesamonių. Aš čia rašysiu savo istoriją, žingsnius kuriuos darysiu, iki restorano atidarymo, taip pat, kaip man pavyko tai įgyvendinti.
     
    Taip, tai iš dalies ir reklama, PRas mano restoranui.
     
    Kiekvienos dienos pabaigoje atnaujinsiu šią temą, su naujienomis apie restorano įrenginėjimą, ir žingsniais, kaip tą daryti.
     
    Sėkmės man :)
     
    P.S. Milijono tikrai nelaimėjau, ir turtingų tėvų neturiu, todėl šia tema tikiuosi ir sulaukti kažkokios pagalbos iš Jūsų! Gal atsiras žmonių, kurie galėtų nemokamai sukurti interneto svetainę? Pietumis tikrai pavaišinčiau. Gal atsiras žmonių, kurie galėtų pabūti mano mentoriais, duoti patarimų ar kitos naudingos informacijos?
     
    ---------------------------------------------------
    2013.07.21
     
    Sėdim su drauge, ir truputį nervinames prieš ryt, bet taipogi ir laukiam. Juk ryt gausiu raktus, ryt gausim raktus, ryt pradėsim remontą (laukit nuotraukų). Draugė, pats pirmas žmogus, kuris sužinojo mano idėją, jai pritarė, stumė mane į priekį, palaikė, bei davė, duoda naudingų patarimų. Interjero reikalai taip pat patikėti jai.
     
    Truputis info apie restoraną (ar kaip jį vadinti). Plotas 31 kvadratinis metras. 14 sėdimų vietų viduje, ir 12 lauke. Anksčiau ten veikė kavinė-baras (Užsidarė. Klausinėjau aplinkinių offisų, tai maistas buvo prastas, ir šeip mano nuomone, norint išsilaikyti maitinimo versle, reikia turėti brandą. Geras pavyzdys JAMMI kebabai. Įsivaizduokite "Varom į JAMMI" ir "Varom į kebabinę". Kas turi didesnius šansus išsilaikyti? Prekinis ženklas ar bendrinis žodis?)
     
    Baldai, įranga, taurės, įrankiai, kitka yra jau restorane. Aišku kai ko trūksta, bet viską susivežėme iš draugų, giminių.
     
    Interjerą reikia keisti. Pirmas įspūdis įėjus, kad tai eilinis baras, todėl ryt su drauge vos tik gavę raktus, važiuosime į senukus, susipirksime šiokius tokius remonto reikmenys, ir pradėsim dirbti.
     
    Taip pat ryt pradėsiu skambinti tiekėjams, kitoms įmonėms. Laukia daug darbų, bet labai laukiu, nors visą laiką net ir dabar jaučiu įtampą. Ryte keliuosi su mintimis apie restoraną, vakare neužmiegu, nes galvoju vien tik apie tai :)
     
    Tiek šiandienai, ryt vakare idėsiu nuotraukų ir daugiau informacijos apie tikslią vietą, darbuotojus, pavadinimą :)
     
    ----------------------------------
    2013.07.22
    Šiandienos svarbiausi padaryti darbai:
    Nuluptos senos sienos, užtinkuotos ir paruoštos tapetavimui.
    Perdažyta 16 kėdžių.
    Susitarta dėl interneto atvedimo.
    Pasirašyta sutartis su kenkėjų kontrole (Priežiūra, kad nebūtų jokių musių tarakonų ir t.t. Tai yra būtina viešojo maitinimo įstaigoms, nes neturint sutarties, maisto ir veterinarijos tarnyba, nesuteiks jums maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo. Pagal sutartį, kenkėjų kontrolės įmonė pas mane apsilankis kiekvieną mėnesį, bei tada kai juos iškviesiu. O visas šitas džiaugsmas kainuos tik 35 Lt į mėn:) )
     
    Mano svajonė atidaryti restoraną, taip pat susijusi su aistra maisto gamybai. Todėl atspėkit kas bus virtuvės šefas? Teisingai - AŠ. Aišku vienas nesugebėsiu suktis, todėl mano džiaugsmui man sutiko ir norėjo padėti mano nuostabioji, gražioji draugė. Ji bus barmenė-padavėja-kasininkė. Viskas. Darbuotojų sąrašas baigėsi. Atrodo romantiška ir gražu? Tikiuosi taip ir bus, tikiuosi nesusipyksim po pirmos savaitės, nes kas yra dirbęs virtuvėje, žino, kokia įtampa joje verda :)
     
    Ar minėjau, kad restoranas atsidaris Vilniuje? O kad Fabijoniškių rajone, Fabijoniškių gatvėje? Būtų įdomu išgirsti nuomonių apie šį rajoną, galimybės ir visokios kitokios informacijos ir gandų:)
     
    Koks restorano pavadinimas? Ilgai galvojome, ieškojome, svarstėme su draugais, prie bonkės, gamtoj, mašinoj, tualete visur, nes norėjome kažko kitokio, kažko su istorija ir su reikšme. Galiausiai pasiūlymą davė draugės tėtis, ir mes iškart jam pritarėme. Pavadinimas: TWINS. Norėjome kažkokio interjero, kur dar niekur nėra, o pavadinimas TWINS mums tai leidžia. Nenoriu atskleisti detalių, bet pagalvokite patys, kiek daug galima padaryti restorane Dvynių tema;) Gal ir patys turite kokių nors idėjų ar pasiūlymų, būtų įdomu išgirsti :)
     
    Pabaigai keletas foto :)
     
    http://algowork.lt/1.JPG
    http://algowork.lt/3.JPG
    http://algowork.lt/5.JPG
    http://algowork.lt/6.JPG
     
    -----------------------------------------------
    2013.07.23
     
    Džiaugsmui ir liūdesiui ši darbo diena baigėsi pakankamai anksti. Baras perdažytas, stalai, baro kėdės taip pat. Remontas greitai jau bus baigtas, nes beliko tik vieną kartą kai ką perdažyti, bei nulakuoti, o sienas išklijuoti taptetais. Bus įdomu pakviesti patalpų savininką ir pamatyti jo reakciją, nes anksčiau ši vieta atrodė kaip baras, bet dabar įgauna jaukesnės, tvarkingesnės, gražesnės ir prabangesnės vietos vaizdą.
     
    Gaila, tačiau šiandien nebus jokių fotų. Šiandien dirbant fotografavau, tačiau paaiškėjo, kad fotiko atminties kortelė yra palikta laptope, nuo vakar foto kėlimo į kompą. Matyt nuo nuovargio, arba dažų kvapo koncentracijos, smegenys prisnūdo. Ryt, jau pasistengsiu įkelti bent vieną fotkę.
     
    Kadangi remontas artėja į pabaigą, toj prsidės popierizmas. Pastarasis susideda iš dviejų dalių:
    Licenzija prekiauti alkoholiu;
    Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas.
     
    Licenzija prekiauti alkoholiu yra išduodama teikiant prašymą miesto savivaldybėje. Nurodoma, kad paslauga bus suteika per 30 dienų. Pats nežinau, todėl noriu pasitikslinti, ar lygiai po 30 dienų bus suteikta licenzija, ar 30 dienų bėgyje? Jei kas žinot tiksliau, būtinai parašykite:)
     
    Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas, leidžia Jums gaminti maistą, bei teikti viešojo maitinimo paslaugas. Su šiuo pažymėjimu vargo daug neturėtų būti, nors ir visi gasdina. Bet patalpos tvarkingos, maisto tvarkymo procesas detalus, išskirtas laike, todėl viliuosi, kad problemų nebus, ir inspektorius bus geros nuotaikos :)
     
    Skaičiau komentarus, ir kelis mačiau, kur žmonės galvoja, kad restoranas (dėl pavadinimo. tai ne baras, tai ne kavinė, jei jums nepatinka žodis restoranas, vadinkite kitaip, tačiau sutarkime, kad šioj temoj, aš šnekėsiu apie restoraną :D ) atidaromas už 200 Lt. Matyt ne taip norėjau išsireikšti, arba ne taip supratot.
     
    Ryt pristatysiu trumpai meniu, pačią virtuvės koncepciją, idėją, kas bus čia, ko nebus kitur. Gero vakaro:)
    ----------------------------------------
    2013.07.24
     
    Praėjo dar viena diena. Ir vėl aš geriu alų. Nežinau kodėl, bet kai vos gavau raktus, noriu vakarais alaus. Matyt padeda nuimti stresą :D Tik šį kartą geriu ne iš parduotuvės pirktą, o iš vieno uždarbiečio pilstomo alaus krautuvėlės. Susirašėm, susitikom, nes norėjau užduoti keletą klausimų dėl alkoholio licenzijos, ir nusipirkau porą puslyčių alaus pokalbio pabaigoje. O šeip mldc čiuvai, visi lėkit į Šeškinės 22 g. IKI, ir prie kasų bus alus išsineštinai. Pirkite, nes kainos labai draugiškos, o alus skanus:)
    Šiandien dienos pradžioje su drauge perdažėme kai kuriuos baldus antrą kartą, kad įgautų ryškesnį juodą atspalvį. Kai viskas bus baigta, nulakuota, įmesiu foto prieš, ir po, skirtumas tikrai matysis. Vėliau pietų metu, grįžome namo ir padarėme keletą skambučių. Viską sutarėm dėl sutarties pasirašymo su ŠGP tvarkymo įmone.
     
    Kas tas ŠGP?
     
    Taigi, jei planuojate atidaryti kavinę, kebabinę ar kitą maitinimo įstaigą, jums reikia gauti MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PAŽYMĖJIMĄ.
    Pirmas žingsnis kurį reikia padaryti, tai į Maisto ir Veterinarijos skyrių (toliau MV) jums reikia pristatyti MAISTO TVARKYMO PROCESO APRAŠYMĄ. Kas tai per dokumentas, siūlau pagooglinti, arba paieškoti informacijos tax.lt forume. Jį nėra sunku parašyti, ir jeigu Jums reikia pavyzdžio, rašykite man, atsiųsiu. Esmė, kad šiam dokumentui parašyti, Jums reikia turėti dvi sutartis. Su Kenkėjų kontrole bei su ŠGP tvarkymo įmone. Kenkėjų kontrolė prižiūri, kad pas jus nebūtų vabalų, parazitų ir t.t., o jiems atsiradus, juos naikina. ŠGP - tai Šalutiniai Gyvuniniai Produktai. Tarkime, nusipirkote kiaulės koją su kaulu, ją apipjaustėte, ir mėsą norite kepti bei parduoti, o kaulą su oda, išmetate į šiuklšių dėžę. Tai ir yra ŠGP, o pastarajam reikia atskiro konteinerio, kurį išvežtu kas tam tikrą laiką. Nežinau kaip kitur, bet aš sudariau sutarti, kad man ŠGP tvarkis už kažkur apie 40 Lt į mėn (konteinerį duos nemokamai). Kenkėjų kontrolė kainuoja 35 Lt į mėn. Pinigai tikrai nedideli, todėl nereikia bijoti, ir geriau greičiau sudaryti sutartis, bei paspartinti MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PAŽYMĖJIMO gavimą :)
     
    P.S. Jei jūs neapdoruojate mėsos, ir galvojate, kad Jums nereikia ŠGP sutarties, tai žinokit, kad į šiuklių dėžę išmestas (išsinešimas nesiskaito) mėsos produktas (kotletas, kukulis ir t.t.) taip pat skaitosi ŠGP.
     
    Tikėjomes šiandien ištapetuoti visas patalpas, tačiau pasirodo tai sunkiau nei galvojome, todėl pavyko ištapetuoti tik pusę. Foto pateikta žemiau. Prieš ir po.
    http://algowork.lt/1.JPG
    http://algowork.lt/new.jpg
     
    Dėl meniu:
     
    Man pačiam patinka aštriai ir riebiai. Todėl dažniausiai ir gaminu tokius patiekalus. Panašiausia virtuvė į mano pomėgius? Taip - JAV. Dar tiksliau, Š.Amerikos virtuvė. Burgeriai, Hot Dogai, Čili, Kepsniai, BBQ ir t.t. Kas išskirtinio pas mus bus? Tai dešrainiai, arba originalo kalba HOT DOGAI. Lietuvoje tokių nėra. Taip, yra primityvus variantas Statoil ir kitose degalinėse, bet tegunie ir vadinkime juos dešrainiais. Dešrelė, padažas, garstyčios ir viskas. Tikras hot dogas yra: dešrelė ir jūsų pasirinktas toping (lietuviškai nežinau kaip versti:( ). Idedu keletą foto, kad įsivaizduotumėte apie ką šneku:
    http://www.fabhotdogs.com/ChicagoRipper-web.jpg
     
     
    Tikimes kuo greičiau atsidaryti, ir nenuvilti Jūsų. Gero vakaro :)
     
    --------------------------
    2013.07.27
     
    Sugadinau gražią tradiciją ir net du vakarus neparašiau nieko naujo. Štai mano pasiteisinimas: draugė perspėjo, kad su šortais tokiu oru neprotinga vaikščioti, o rimtam argumentui, gavau temperatūrą 38,2, tai ėjau į lovą, ir blogą palikau pailsėti. Sekančią naktį grįžom į Panevėžį, ir važiavom į sodybą pas draugės tėtį, kur prie bonkės visi pageneravom idėjų, pasistatėm mintyse dvarų, prisipirkom jachtų :)
    Didelis ačiū Rimvydui, kuris mums gavo mokyklinę 1x1m lentą, paskolino gražtuvą bei kitų darbams reikalingų medžiagų bei įrankių.
     
    Kaip ir planavom pirma savaitė buvo skirta remontui, o antra savaitė skirta popierizmui. Pirmadienį jau važiuosime į maisto ir veterinarijos tarnybą vežti dokumentų, kad pradėtume kryžiaus kelius dėl pažymėjimo išdavimo, bei į savivaldybę vesti prašymo prekybai alkoholiui. Ryt, pabandysiu ties šiais leidimais išsiplėsti, ir parašyti ko kuriam reikia ir t.t.
     
    Šeip keli pastebėjimai dėl temos. Lyg ir aiškiai parašiau, kad čia nebus kebabinė ar dešraininė. Bus normali virtuvė, kur bus ir salotų, ir kepsnių, sriubų, prijaučiant amerikietiškai virtuvei, o hot dogų nuotraukas idėjau parodyti, kas pas mus dar bus, ko kitur nėra. Todėl nesupratau, kodėl kalbos temoje pasisuko apie dešrainius, nepykit ant jų :D
     
    Įdedu foto naujojo interjero. Aišku jis nebaigtinis, reikia rasti pigių rėmelių, ir sienos pasipildis mūsų fantazijos vaisiais :) Bei viena foto su mūsų hot dogų dešrelių pagrindiniu tiekėju (dešrelių kiekis ribotas)
     
    http://algowork.lt/23.JPG
    http://algowork.lt/65.JPG
    http://algowork.lt/dyzis.JPG
     
    --------------------------------
    2013.08.01
     
    Seniau nesuprasdavau, kaip galima nespėti kažko per dieną padaryti, juk yra daugybė laiko. Tačiau, keista, bet dabar nerandu laiko atsisėsti prie uždarbio ir pildyti blogą. Bet čia jau mano bėda, kažkaip blogai planuoju laiką :D
     
    Per šią savaitę nuveikti darbai tai popierizmo pildymas, bei interjero pildymas, valymasis.
    Kas liečia popierizmą, tai teko su užpildytais dokumentais važiuoti į savivaldybę dėl alkoholio licenzijos ir į maisto veterinariją dėl MTSPP (maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas). Ir ten ir ten nuvažiavus paaiškėjo, kad mano dokumentai nepilni, trūksta info, bei trūksta kai kurių lapų. Viską ištaisius ir papildžius, šiandien pristatėme su drauge popieriukas į maisto ir veterinarijos tarnybos, ir turime paskirtą pasimatymą su inspektoriumi trečiadienį 10.30h. Keista, nes pasirodo man reikės jį pasiimti su mašina, ir nuvežti į vietą, o vėliau parvežti. Viskas normaliai, tik pagalvojau, tam kas neturi mašinos, reikėtų važiuoti draugiškai kartu su autobusu? :D Bet pagalvojau gerai, kad vešiu su savo mašina, bus laiko susipažinti, susidraugauti, ir atleisti jam širdį bei pyktį :D
     
    Kokius dokumentus pristačiau? Norint gauti MTSPP, Jums reikia pristatyti:
     
    1. Liudijimą, išrašą ar kitą dokumentą patvirtinantį, kad jūs vykdote veiklą, kaip fizinis ar juridinis asmuo.
    2. Kadastrinis patalpų planas, su pažymėtomis zonomis.
    3. Maisto tvarkymo proceso aprašymą.
    (2 ir 3 punktui nepamainomas informacijos šaltinis buvo tax.lt forumas:) )
    4. Įsakymą, dėl savikontrolės sistemos taikymo įmonėje.
    (Labai lengvas dokumentas, kuri laisvu stiliumi reikia pasirašyti pačiam. Taip pat žiūrėti tax.lt forume:)
     
    Šiuos dokumentus pristačius, paprašykite, kad juos peržiūrėtų, ir jei viskas tiks, suderins Jums laiką su susitikimu su inspektoriumi.
     
    Šeip, pastarosiomis dienomis, ir savaitę, esame nuolatiniai Senukų klientai. Mūsų laimei juose vyko nemažai akcijų, todėl galėjome kažkiek sutaupyti ant reikalingų įrankių ir medžiagų.
    Dar didelis ačiū visiems draugams ir artimiesiems, kurie padeda įgyvendinti šią svajonę. Vieni draugai padeda darbais, kiti patarimais, kiti patirtimi, kas liečia viešąjį maitinimą, kiti paskolina įrankius, bei gauna reikalingų medžiagų, siūlo geras idėjas ir t.t. Kas aišku, tai kad vienam viską daryti būtų sunku ir užtruktų labai ilgai, todėl sąrašiukas tų, kuriuos reikės vaišinti nemokamais pietumis tik ilgėja:D
    --------------------
    2013.08.08
     
    Daug laiko praėjo nuo paskutinio blogo posto. Žmonės mirė badu, Meilutytė kirto rekordus, kurėsi ir žlugo įmonės, na o aš leidau savaitgalį ir visas dienas prie popierizmo, rašiau ir pildžiau dokumentus, įrenginėjome patalpas, ir taip ruošėmes trečiadienio inspektoriaus atvykimui apžiūrėti patalpas.
     
    Kadangi man ir mano draugei tai buvo pirmas kartas, jautėsi nervinga atmosfera, su baimės prieskoniu. Kas bus jei nepraleis, kiek laiko dar viskas užsitęs? Tokie klausimai kamavo iki trečiaidenio, kai aš atvažiavau į inspekciją pasiimti inspektoriaus ar inspektorės. Iėjau į tarnybos biurą, ir neramiai laukiau, ką man čia reikės paimti. Ėjo pro šalį kostiumuoti vyrukai ir moteriškės, ir vis bandžiau atspėti , kuris man atiteks. Viena moteris atėjo ir paklausė ar čia aš į Fabijoniškes vešiuos ją. Pritariau, ir išsigandau, nes moteris atrodė valdinga ir pikta. Sėdome į mašiną, ir pajudėjome link restoranėlio. Vidury kelio norėjau trenktis su mašina į sieną, nes pradėjo aiškinti, kad nieko gero nebus, nes atseit per mažai kriauklių patalpose. Jos pas mane yra dvi, o ji aiškina, kad reikia mažiausiai keturių. Nepadėjo nei mano mintinai išmokti cituoti įstatymai, greitai suvartė :( Atvažiavus į patalpas, gavome velnių, kad nėra atskiros spintelės darbuotojų drabužiams, nes pasak jos, negalima darbuotojų striukių kabinti ant bendros pakabos klientams, nes juk jie gali pavogti mūsų rūbus. Pasirašėme lapą, kad taisysime šį trūkumą. Bet šeip mano ir drauges nuostabai, iš blogosios inspektorės, ji tapo geroji, pavadino mus vaikais vanagais, išvardino kas dar negerai ir ką reikia tvarkyti, ir sėdo pildyti patikrinimo akto. Galiausiai paprašė, kad ją reikia pamesti iki Aušros vartų. Nežinau, ar man tas privaloma, bet negi atsakysiu inspektoriui ne, nuo kurio priklauso mano restoranėlio ateitis :D Dar pats nesupratau, ar viskas buvo gerai, todėl išėjus klausiu inspektorės, o tai kas čia buvo ir kas dabar bus. Paaiškino, kad viskas gerai, ir gausime MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMĄ! VALIO! Net patys negalėjome patikėti, kad iš pirmo sykio praeisime patikrinimą. Darbo įdėjome tikrai nemažai, tačiau netikėjome, kad praeisime iš pirmo karto, nes buvome prisiklausę baisių įstorijų, kaip tai gali išsitęsti iki vieno mėnėsio ar daugiau, o mums prireikė tik savaitės :) Aišku, yra niuansų, kad dėl ne per didžiausios virtuvės ploto, nebus galima tvarkyti tam tikrų produktų, todėl reikės šiek tiek keisti ir tobulinti meniu, bet tai menkniekis, nes jau ryt keliausime atsiimti MTSPP! Tai reiškia, kad jau galime gaminti maistą ir parduoti jį klientams. Tai taip pat reiškia, kad galime nešti visus dokumentus dėl alkoholio licenzijos. Nes norint gauti alkoholio licenziją, reikia pateikti ir MTSPP pažymėjimą.
    Taip pat, per visas dienas labai draugavome su gražtu:) Grežėme ir kabinome paveikslus, lentynas, meniu lentas. Taip pat geras draugas buvo Fairy ir kiti dezinfikatoriai, su kuriais šveitėme ir plovėme indus, įrankius, stiklinės, bokalus, langus, grindis, baldus, stalus, viryklės,wc ir t.t.
    Ateinantys darbai: visą savaitgalį paskirti galutiniam interjero įrengimui. Supirkti arba rasti reikalingas detales, rėmelius ir kt. Patobulinti meniu, nnusipirkti kasos aparatą, pasidaryti sąrašą pagrindinių produktų ir alkoholinių gėrimų, pasigaminti lipdukus ir suklijuoti juos reikiamuose vietose, patobulinti marketingo planą.
     
    Labai nekantraujame kada atsidarysime ir galėsime Jūs džiuginti arba nuodyti savo maistu, gėrimais, bei nuotaika :)
     
    P.S. Gal kas turite kokių nors idėjų, kaip būtų galima dar išreikšti TWINS ar dvynių temą restorano interjere? :) Pasiūlymų? :)
     
    Bei ačiū, kas rašote pasiūlymus savo mintis, labai įdomu skaityti :)
    --------------------------------
    2013.08.14
     
    Tooooj atsidarysime!!!!...
    Per šią savaitę pavyko gauti likusius dokumentus, bei pristatyti juos į savivaldybę, kas reiškia neužilgo gausime alkoholio licenziją, kas reiškia, kad greitu metu, šaldytuvas užsipildis produktais, baras nusikraus gėrimais, ir greitu metu atsidarysime. Bijau meluoti, bijau ir žadėti tačiau galvojame apie 26 d. Nebetaip ir toli? Net nepastebėjau kaip beveik prabėgo mėnuo :) Bet per tą mėnesį manau gerai prasisukom, ir tinkamai viską padarėme, kas priklausė nuo mūsų:)
    Šeip labai malonu buvo tvarkant patalpas, sulaukti užeinančių į vidų žmonių, kurie domėjosi, kada gi atsidarysime :) Buvo ir kuriozų, kaip pvz., iėjo azijietiško gimio moteriškė, kuri rusiškai kažko paklausė, kaip mes galvojome, kad kavos. (Mes rūsų nemokame, ir tai yra šiokia tokia problema:( )Mes jai sakėme NIET, ji vėl klausė to pačio, mes jai vėl sakėme NIET, ir ji išėjo. Tik vėliau toptelėjo, kad gal ji klausė ar čia bus kavinė, nes rusiškai kava ir kavinė, iš dalies panašūs, tokiam kaip aš :D
     
    Ką dar noriu Jums paminėti, tai šiandien su drauge vaikštant naujai atsidarusiame tarptautiniame baldų centre (spėkit kur), sulaukiau vieno skambučio. Merginos balsas prisistatė, kad ji iš LNK studijos, ir kad juos sudomino mano anketa į naują kulinarinį šou SKONIS, ir kviečia mane antradienį dalyvauti atrankoje. Ar dalyvausiu? Žinoma! Ar baisu? Taip! Ar balsuosit už mane??? :D
    Dabar svarbiausia yra sulaukti skambučio iš savivaldybės, kad galiu atsiimti alkoholio licenziją. Beje labai pravartus patarimas kas kreipiasi ir nori gauti alkoholio licenziją: BŪTINAI SU DOKUMENTAIS PATEIKITE IR PAŽYMĄ IŠ VMI, KAD NESATE SKOLINGAS VMI, nes jei tą padarysite, sutaupysite apie 10 dienų pažymos gavimo laiko.
     
    Jūsų užsivedęs TWINS šefas
    --------------------------------------------
    2013.08.31
     
    Sveiki visi.
     
    Laikas: 2013.09.02 (Pirmadienis) 18.00h
    Vieta: Restoranas Baras „Twins“ , Fabijoniškių 2 – 156 g.
    Įvykis: Atidarymas
     
    Taip, pagaliau galiu su džiaugsmu ir šiokia tokia baime pranešti, kad visi darbai baigti, ir Twins atidaro savo duris, priimti tūkstantines išalkusių žmonių minias Planavome atsidaryti kiek anksčiau, tačiau užtrūko reikalai dėl alkoholio licenzijos gavimo.
    Kadangi atsidarome, greičiausiai blogo nebepildysiu, todėl nusprendžiau, kai tai bus paskutinis įrašas, bet pats ilgiausias. Apibendrinsiu ir pateiksiu savo nuomone, žingsnius, ką reikia daryti norint atidaryti maitinimo įstaigą, bei remsiuos savo pavyzdžiu bei istorija. Taigi važiuojam:
     
    1. Idėja. Koncepcija.
    Viskas atrodo labai paprasta ir aišku. Pirmiausia gimsta idėja, tada seka veiksmai. Tačiau prie tos idėjos reikia ir padirbti. Kitaip sakant ištobulinti ją, išgryninti. Aš pats turėjau svajonę atidaryti restoraną. Man labiausiai patiko gaminti amerikietiškos virtuvės patiekalus. Nusprendžiau, kad restorano meniu bus amerikietiški patiekalai. Pradėjau domėtis situacija Vilniuje, kas yra ko ne, ir pastebėjau, kad tokios virtuvės trūksta Vilniuje, o amerikietiškų dešrainių apskritai nėra Lietuvoje.
    Taigi taip susiformavo ir išsigrynino idėja.
     
    2. Verslo planas.
    Turint idėją, reikia pradėti rašytis verslo planą. Tai neturi būti kažkoks oficialus dokumentas, tai tiesiog vieta, kur jūs savo mintis išrašysite ant popieriaus, kuriame pasiskaičiuosite pradines išlaidas, pasiskaičiuosite lūžio tašką, aprašysite konkurentus ir visa kita. Ir laikui bėgant šį dokumentą vis pildysite ir redaguosite, keičiantis situacijai bei idėjomis. Kam viso to reikia?
    Gal atrodo kvaila, bet pradėjus viską skaičiuoti, rašytis ir grynintis, nustebsite, kad viskas sudėtingiau nei atrodo, ir kad reikės nemažai darbo, o jūsų verslo planas padės jums viską sistemingai daryti. Asmeniškai, mano verslo planas buvo vienas excelio failas, kuriame viską rašiausi, pradedant nuo skaičiavimų, baigiant marketingo planu. Vėliau pagal šį dokumentą rašiausi jau oficialių verslo planą, kurį rodžiau investuotojams.
     
    3. Pinigai.
    Turi pinigų, neturi idėjos. Turi idėją neturi pinigų Jei jums yra atvirkščiai, džiaugiuosi už jus, na o kiti skaitom. Turint jau idėją, ir kažkokį tai verslo planą, kuriame gali jau numatyti kiek jums reikia pinigų, metas juos gauti. Aišku, kad teks skolintis. Klausimas iš kur. Bankai greičiausiai neduos. Pirma kur reiktų kreiptis, tai į šeimą, draugus gimines. Nesurinkus reikiamos sumos, reikia ieškoti investuotojų. Parengti oficialų verslo planą, prezentaciją ir bandyti įtikinti juos investuoti. Asmeniškai perėjau visus žingsnius. Turėjau idėją, planą, tačiau suma buvo per didelė, kad surinkti ją iš šeimos, giminių, draugų. Teko ieškoti investuotojų. Ėjau į keletą susitikimų, kur man turtingi dėdės paaiškino, nusiimti rožinius akinius, ir maloniai paspaudė rankas atsisveikindami. Po tokių keletą susitikimų buvo apėmę depresingi jausmai, kad gal rimtai negaišti laiko su savo svajonėmis. Tačiau vieną dieną, atidariau aruodas.lt ir pamačiau tą pačią dieną idėtą skelbimą. Nuomuojamos patalpos, kuriose yra beveik visą įrangą, įrankiai, baldai, taurės ir t.t. Jau tą pačią dieną susitikau su nuomininku, peržiūrėjau jas. Pirmi klausimai jo buvo, kiek man metų, ir ar esu ką nors panašau daręs, ar turiu pakankamai kapitalo. Kad esu dirbęs restorane, nemelavau, tačiau pamelavau, kad turiu pinigų, reikia tik patalpų :D Tuo metu kišenėje turėjau 200 Lt., ir nežinojau, iš kur gauti pinigų. Sekančią dieną susitarėme susitikti vėl, nes man patalpos tiko, o pasako jo, aš iš nuomuotojo irgi labiausiai patikau. Taip gavosi, kad sukirtome rankomis, pasirašėme sutartį, gavau raktus. Viskas gražu, romantiška, tik beliko gauti pinigų. Šeip to nepatariu daryti niekam, nes tai buvo kiek kvailas poelgis, ir streso kainavo nemažai, ko tikrai antrą kartą nedaryčiau, tačiau vėlesni įvykiai susiklostė gerai ir pinigų atsirado. Su draugės pagalba, radome vieną žmogų, kuris sutiko paskolinti pinigų sumą. Kadangi radome tokias patalpas, kuriose beveik viskas buvo, reikalinga pinigų suma žymiai sumažėjo.
     
    4. Patalpos
    Yra trys sėkmingo restorano recepto veiksniai: 1. Vieta. 2. Vieta 3. Vieta
    Čia gal kiek humoro forma, nes aš pats šiam teiginiui nepritariu. Gedimino prospekte ir senamiestyje yra kavinių, kurios dirba sėkmingai, bet yra tokių, kurios užsidaro po kelių mėnesių. Vieta nebūtinai garantuoja sėkmę, nes ji tik padeda atvesti žmonių srautą, tačiau vėliau klientas pagal gaunamą kokybę nuspręs ar eiti į restoraną ar ne, todėl manau kokybė svarbiau už vietą.
    Taigi ieškant patalpų, galite rinktis tarp miesto centro ir miegamųjų rajonų. Pastaruosiuose nuomos mokestis bus mažesnis, tačiau ir žmonių srautai mažesni. Centre žmonių srautai didesni, tačiau ir nuomos kainos pakankamai gąsdinančios. Beje ieškant patalpų reikia neskubėti, o stengtis rasti tokias, kuriose jau anskčiau buvo vykdoma panaši veikla. Kaip mano atvejis parodė, galima rasti labai gerą sandorį, tiesiog reikia kantrybės ir kažkiek sėkmės.
     
    5. Leidimai, licenzijos
    Turint patalpas su maisto gaminimo įranga, iškart rekomenduoju susitvarkyti dokumentus dėl maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo ir kreiptis į maisto veterinarjos tarnybą. Kuo greičiau tai pradėsite, tuo greičiau gausite dokumentus. Man pasisekė, ir MTSPP gavome per savaitę. Kiek susidarė įspūdis, per patikrinimą inspektoriai nelabai kažko ieško ir kabinėjasi, jei jau anskčiau buvo vykdoma maitinimo veikla patalpose. Todėl kuo anskčiau pradėsite popierizmą, tuo greičiau atsidarysite.
    6. Tiekėjai
    Kaip ir kur ieškoti tiekėjų? Klauskite pažistamų, ieškokite google. Susirandate tiekėjų kontaktus, skambinate ir klausiate kainų bei būtinai derates, vėliau išsirenkate geriausius variantus. Ką noriu pabrėžti, tai, kad būtinai reikia derėtis ir bandyti gauti geresnes sąlygas sau. Čia nesusiję su tiekėjais, tačiau reikėjo atsispausdinti lipdukus ant durų restoranui, kaina apie 60 Lt. Gražiai paprašiau, kad padarytų nuolaidėlę jaunam studentui. Atsakė, kad gali padaryti 10%, tačiau juk tai tik 6 Lt, nereikšminga suma. Nuolaidėlę padarė, o aš sutaupiau 6 Lt. Aišku, kad tai maži pinigai, tačiau derantis kiekvieną kartą, susitaupanti suma tikrai nustebins. Nereikia bijoti spausti tiekėjų dėl nuolaidų ir geresnių sąlygų, nes juk visada galite pereiti pas kitus tiekėjus, o jie tai žino, todėl visos jūsų derybos bus sėkmingos, kaip ir mano atveju, tik skirsis dydžiai ir sąlygos.
    7. Marketingas.
    Pati geriausia reklama kavinei yra maistas ir jo kokybė. Tačiau reikia dar atvesti ir žmonių į restoraną. Tam reikia turėti marketingo planą. Vėl gi, asmeniškai rašiausi kilusias idėjas į excelį, vėliau jas apibendrindavau išgrynindavau. Taip pat, googleje yra daug informacijos ir patarimų su gerais reklaminiais pasiūlymais, idėjomis, pavyzdžiais iš užsienio. Nereikia būti baigusiu kažkokiu mokymų ar dar ko. Jei sugebi naršyti internete, visą marketingo planą pasirašysi googles pagalba Šeip patiko vienas pavyzdys: Amerikoje atsidarė naujas restoranas, ir vos tik praverus jo duris, visos vietos buvo užimtos, ir iškart rezervuota keliems mėn į priekį. Restoranas nebuvo joks garsus prekinis ženklas. Visa sėkmės paslaptis buvo tai, kad atidarant restoraną, pirmiausiai buvo sutvarkytas išorės interjeras, vaizdas, lyg tai jau būtų veikiantis restoranas. Lauke prie jo buvo padėta lenta su užrašu „Laisvų vietų nėra“. Kol vyko vidaus remonto darbai, žmonės tą užrašą matydavo praeidami.. Paprasta, nebrangu, efektas didelis
     
    Šią vasarą deja nebuvau su drauge nei prie jūros, ir prie vandens galima ant pirštų suskaičiuoti kartus, kai maudėmės. Bet galiu drąsiai paskyti, kad tai viena geriausių vasarų, neįkainojama patirtis, daug malonaus darbo, svajonės įgyvendinimas, savęs realizacijos virtuvėje.
     
    Maistas išdegustuotas, nušlifuotas taip sakant, viskas paruošta, beliko tik atverti Jums duris, ir pasiduoti Jūsų skonių receptorių teismui.
    Labai laukiam pirmadienio, tačiau ir bijome, nes nežinome ko laukti, kiek laukti, ir kaip seksis spėti. Patirties turiu aptarnaujant didelį srautą žmonių, tačiau vistiek ta baimė išlieka ir tai yra natūralu.
     
    Kai šiame forume parašiau ar kas galėtų padėti, tai nustebau kiek gavau žinučių su pasiūlymais. Tikrai netikėjau, kad tieks atsiras, ir labai maloniai nustebino mane. Gal neatrašiau visiems, nes žinučių daug buvo, ir pasimečiau tarp jų, tačiau labai didelis ačiū visiems kas rašė patarimus ir pasiūlymus, linkiu sėkmės Jums
     
    Ačiū, kas kritikavot, ačiū ir asmeniui, kuris prašė, kad atsiųsčiau pinigų, ačiū kas palaikė, ačiū kas tik skaitė. Nežinau ar tęsiu blogą, nes nuo pirmadienio prasideda darbo maratonas, malonaus darbo maratonas. Kas gali būti smagiau, už hobį, už kurį gauni pinigus? Todėl su drauge laukiame visų Fabijoniškių 2 – 156 adresu (vėlgi, jei nežinote kur tai, tam yra google :D ), su kuo storesnėmis piniginėmis:D
     
    Iki susitikimo, sėkmės Mums:)
     
    Restorano Baro „Twins“ šefas.
     
    P.S. https://www.facebook.com/twinsfood galite mus sekti:)
×
×
  • Pasirinkite naujai kuriamo turinio tipą...