Pereiti prie turinio

Brangiausias Pasaulyje Prieskonis Šafranas


Rekomenduojami pranešimai

Kas tai?

 

Tai tamsiai oranžinės spalvos augalinis prieskonis, gaunamas iš konkretaus augalo purkos (žiedo piestelės dalies). To augalo pavadinimas klaidinančiai kuklus - daržinis krokas (lot. Crocus sativus). Žydi violetiniais arba šviesiai violetiniais žiedais.

 

Pats prieskonio pavadinimas „šafranas” yra kilęs iš persų kalbos za’farān ir reiškia „būk geltonu”, kadangi augalas yra labai stipri dažymo priemonė: vos su 2 džiovintomis purkomis geltonai nudažomi 3 litrai vandens.

 

 

 

Kodėl delikatesas toks brangus?

 

Dėl to, kad daržinis krokas žydi tik porą savaičių per metus. Ir dėl kruopštaus rankų darbų - renkant žiedus ir apdorojant: vienas skynėjas per darbo dieną surenka tik 60-80 g žaliavos. Vienam gramui prieskonio reikia surinkti ir išdžiovinti maždaug 100-200 žiedų (kilogramui - iki 200 000 žiedų). Per metus visame pasaulyje pagaminama apie 200 tonų šafrano, iš kurio apie 90 proc. tenka Iranui.

 

Štai ir kaina: Vakaruose apie 4-14 eurų už gramą, Lietuvoje žinovai gurmanams siūlo būti atsargiems, jei 1 g šafrano kainuoja mažiau negu 20 litų (gali būti priemaišų, specialiai padidinta drėgmė arba kitais požiūriais abejotina kokybė).

 

 

 

Naudojimas

 

Dažniausia šafrano pritaikymo sritis - kepiniai: tortai, pyragai, keksai. Šafrano dedama į pudingus, saldžius vaisinius padažus, ledus. Kai kuriose šalyse naudojamas aliejų, sūrių ir gėrimų geltonai spalvai išgauti. Šafranu dažomi daržovių ir žuvies sultiniai. Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Europoje šafrano dedama į ryžių patiekalus. Pvz., rizotas (originalo rašyba risotto, nors kalbininkai siūlo naują terminą “daugiaryžis”). Norint suteikti išskirtinio aromato ir gražaus geltono atspalvio, šafrano dedama į ėriuko mėsą, žuvį ir paukštieną. Viduržemio jūros regione naudojamas jūros gėrybių patiekalams ir sriuboms. Gerai dera prie pomidorų ir spagečių patiekalų.

 

Šafranas yra stiprus prieskonis - perdozavus, patiekalui arba kepiniui suteikia kartumo skonį. Kad to išvengtumėte, šafraną atskieskite vandeniu, pienu arba alkoholiu (pvz., brendžiu). Vandeniniam tirpalui paruošti imamas 1 g šafrano ir 120 g vandens, o tirpalas naudojimui tinkamas po 20 minučių. Į karštus patiekalus šafrano tirpalas dedamas likus 5 minutėms prieš jiems baigiant kepti ar virti.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose
  • po 1 mėnesio...

Sveiki, turiu pastovų prieskonių tiekėją. Trumpai tariant ieškomi žmonės norintis platinti Lietuvoje. Pirmenybę teikiu Šafranui.

sveikas,na ir kaip sekasi su pardavimu? as taipogi turiu tiekeja is kurio galeciau gauti safrano 5x pigiau lyginant su lietuvos kainomis,deja pati prieskonio kokybe dar nepatikrinta,atsiliepimai geri..

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Prisijunkite prie diskusijos

Jūs galite rašyti dabar, o registruotis vėliau. Jeigu turite paskyrą, prisijunkite dabar, kad rašytumėte iš savo paskyros.

Svečias
Parašykite atsakymą...

×   Įdėta kaip raiškusis tekstas.   Atkurti formatavimą

  Only 75 emoji are allowed.

×   Nuorodos turinys įdėtas automatiškai.   Rodyti kaip įprastą nuorodą

×   Jūsų anksčiau įrašytas turinys buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Įkraunama...
  • Dabar naršo   0 narių

    Nei vienas registruotas narys šiuo metu nežiūri šio puslapio.

  • Prisijunk prie bendruomenės dabar!

    Uždarbis.lt nariai domisi verslo, IT ir asmeninio tobulėjimo temomis, kartu sprendžia problemas, dalinasi žiniomis ir idėjomis, sutinka būsimus verslo partnerius ir dalyvauja gyvuose susitikimuose.

    Užsiregistruok dabar ir galėsi:

    ✔️ Dalyvauti diskusijose;

    ✔️ Kurti naujas temas;

    ✔️ Rašyti atsakymus;

    ✔️ Vertinti kitų žmonių pranešimus;

    ✔️ Susisiekti su bet kuriuo nariu asmeniškai;

    ✔️ Naudotis tamsia dizaino versija;

    ir dar daugiau.

    Registracija trunka ~30 sek. ir yra visiškai nemokama.

  • Naujausios temos

  • Karštos temos

×
×
  • Sukurti naują...